Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-04@19:57:11 GMT

نخستین روشنایی‌های تهران کجا بودند

تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۶۰۹۳۴۱

نخستین روشنایی‌های تهران کجا بودند

خبرگزاری آریا - نخستین بار این تهران بود که در سراسر ایران زیر نور چراغ‌های برقی که توسط توماس آلوا ادیسون نورانی شد؛ آن هم درست چند سالی بعد از آن که با همه دعواهای موجود فرنگی‌ها از نور چراغ‌های بدون دود او استفاده کرده بودند.
سال‌ها سال پیش خیابان‌های شهر در شب زیر نور چراغ‌های پی‌سوز و چراغ‌های روغنی و نفتی روشن می‌شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این آخری‌ها هم چراغ‌های گازی که آن هم برای اولین بار در خیابان چراغ‌ گاز یعنی خیابان امیرکبیر و خیابان ناصرخسرو نصب شد. این همان زمانی بود که سال‌ها بود ادیسون چراغ برق را در اداره ثبت اختراعات آمریکا ثبت کرده بود و خیلی‌ از کشورهای جهان با استفاده از این اختراع شهرهایشان را روشن می‌کردند.
تماشاخانه دولتی مسکو بود که ناصرالدین شاه در خاطرات خود آن را چنین توصیف کرد:«هر دقیقه روشنایی الکتریسته رنگارنگ از گوشه‌ها به مجلس رقص می‌اندازند». او همچنین در خاطره‌ای که متعلق به 20 رمضان 1306 بود درباره خانه‌ای که در آن مهمان‌ شده بودند نوشت:« وارد عمارت دالغروکی شدیم، خیلی خوب عمارتی است. دو سفر سابق هم که آمده بودیم همین جا به عین همان طور است که دیده بودیم. چیزی که تازگی داشت پنج، چهلچراغ در اطاق شام بود که با چراغ الکتریسته روشن شده بد و کاسه‌های چهره رنگ داشتند. به قدری قشنگ بود که مثل چراغ پریان یا چراغ بهشتی به نظر می‌آمد و تمام تالار را مثل روز روشن کرده بود، در صورتی که چشم را هم نمی‌زد».
این روشنایی‌ها چشم شاه را گرفت و از حاج‌امین‌الضرب تاجر سرشناس و کارآفرین عصر خودش خواست تا کارخانه برق را به تهران بیاورد. اما یک سال قبل از آن که کارخانه حاج‌امین‌الضرب به تهران برسد حاج‌علی‌خان امین‌الدوله در مجمع الصنایع نزدیک خیابان باب همایون کارخانه برق کوچکی را با همراهی مسیو فابیوس که به بواتال مشهور بود راه‌اندازی کرد. این کارخانه برق آن چنان که در مرات آلبلدان نوشته شده است با روشن شدن یک شاخه چراغ توسط ناصرالدین شاه در زمان غروب آفتاب افتتاح شد. این کارخانه چند شاخه برق را در داخل عمارت سلطنتی و سردر الماسیه و میدان توپخانه روشن کرد.
با این همه اولین مولد برق در سال 1264 یعنی درست شش سال بعد از ثبت اختراعش وارد ایران شد و اولین جایی را که روشن کرد، کاخ گلستان بود. نخستین مراسمی هم که رسما با روشنایی برق اجرا شد تعزیه‌خوانی تکیه دولت بود.
در سال 1284 ه.ش نخستین نیروگاه خصوصی برق شهری توسط مرحوم حاج امین الضرب به‌قدرت 400 کیلووات از نوع بخار پیستونی در شهر تهران روشن شد. جالب است که این نخستین کارخانه صنعتی در تهران هم بود.جعفر شهری هم در کتاب «تهران قدیم» درباره کارخانه برق امین‌الضرب نوشته: «باری کارخانه امین‌الضرب از عجایبی بود که تا سال‌ها موجب حیرت و تماشای مردم شهر شده بود. هر غروب به تماشایش می‌رفتند و مدت‌ها به شگفتیش لب به دندان می‌گزیدند و لاحول می‌گفتند.»
این کارخانه دیگ‌های درداری داشت که درهایشان با پیچ و مهره‌هایی باز و بسته می‌شدند در آن به کار گذاشته شده از آن لوله‌هایی به اطراف کشیده شده بود که شاه لوله‌اش به خیابان ناصریه و خیابان در اندرون یا همان الماسیه راه پیدا می‌کرد. اولین کارخانه برق تهران قدرتی معادل 400 کیلو وات بود و به چند خیابان اصلی مانند چراغ برق و لاله‌زار تا ساعت 12 هر شب برق می‌داد. در حدود سال 1300 بود که مسیو گاسپاریان شهردار تهران برای این خیابان‌ها لامپ‌های روشنایی کشید و این خیابان‌ها را مثل روز روشن کرد.
نویسنده: فرزانه ابراهیم زاده

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: کارخانه برق امین الضرب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۶۰۹۳۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهره برداری از باند دوم پل هادی آباد کارون

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای خوزستان گفت:  باند د‌وم و روشنایی پل هادی آباد به جنگیه شهرستان کارون با اعتباری بالغ بر ۱۰۰ میلیارد ریال امروز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت به بهربرداری رسید.

محمد جولانژاد  افزود: پل هادی آباد شهرستان کارون به طول ۳۰۰ متر است که پروژه تکمیل آن شامل اجرای عرشه، اجرای پیاده‌رو، اجرای جانپناه و هندریل، اجرای روکش آسفالت و اجرای روشنایی بود.

وی مدت زمان اجرای این پل را ۶ ماه برشمرد و گفت: پایان اجرای این پروژه به منظور تردد ایمن اهالی منطقه بسیار حائز اهمیت بود.

دیگر خبرها

  • معجزه‌ای که روشنایی بخش چشم دل است
  • طولانی‌ترین خیابان تهران ۶۹ سال قبل این شکلی بود + عکس
  • محدودیت‌های ترافیکی در میدان صادقیه تهران
  • چرا در تهران قدیم خودروها وسط خیابان پارک می‌کردند؟
  • تهران قدیم | طولانی‌ترین خیابان تهران ۶۹ سال قبل این شکلی بود
  • افزایش پروازهای فرودگاه شهدای خوی به ۳ روز در هفته
  • روایت‌هایی از نخستین شرکت‌های مسافربری | وقتی گاریخانه‌ها به گاراژ تبدیل شدند
  • نخستین آزمون رانندگی و اولین تهرانی که تصدیق رانندگی گرفت
  • بهره برداری از باند دوم پل هادی آباد کارون
  • حسن روشن: نام باشگاه استقلال را نباید تغییر داد